Alt for mange danske virksomheder er stadig afhængige af det, man i branchen kalder en tantebestyrelse – en uformel konstellation af venner, familie eller gamle bekendtskaber, der med god vilje, men uden reel faglig ballast, mødes et par gange om året for at “følge lidt med”. Det er hverken tilstrækkeligt – eller forsvarligt – i 2025.
Hos Board Institute arbejder vi ud fra en vision: At langt flere danske bestyrelser skal professionaliseres. Ikke for at følge trends, eller for at gør bestyrelsesarbejde lukrativt, men for at sikre, at danske virksomheder har den strategiske, ledelsesmæssige og forretningsmæssige kapacitet til at vokse, navigere i kompleksitet og positionere sig internationalt.
Men hvad betyder det egentlig at professionalisere en bestyrelse – og hvordan bevæger man sig fra tantebestyrelse til strategisk styrende organ?
Hvad er en tantebestyrelse?
Begrebet “tantebestyrelse” er ikke en kritik af familiemedlemmer eller nære relationer. Det er en betegnelse for bestyrelser, hvor:
- Udpegning sker på baggrund af tillid, ikke kompetence
- Møderne er uformelle og sjældent strategiske
- Roller og ansvar er uklart defineret
- Der mangler indsigt i juridiske og økonomiske forpligtelser
- Sparring med direktionen er begrænset eller overfladisk
Tantebestyrelsen opstår ofte i ejerledede virksomheder, hvor virksomhedens stifter har udpeget venner eller familiemedlemmer for at sikre loyalitet og fortrolighed. Det er forståeligt i en opstartsfase – men risikabelt, når virksomheden vokser.
Patrik Månsson, COO, Board Institute siger følgende:
“Overgangen fra en tæt og tillidsbaseret bestyrelse til en mere professionel struktur kan være følsom – især i ejerledede virksomheder. Men det behøver ikke være et enten-eller. Det handler om at styrke fundamentet med de rette kompetencer og skabe en bestyrelse, der både forstår virksomheden og tør udfordre den.”
Hvorfor skal bestyrelsen professionaliseres?
Der er fem hovedgrunde til, at professionalisering af bestyrelsen er afgørende – især i et forretningsklima præget af global konkurrence, regulering og hurtig forandring:
- Styrket strategisk retning
Professionelle bestyrelser har stærke kompetencer inden for strategi, marked, teknologi og organisation. De er ikke bare med – de skubber aktivt til udviklingen. - Bedre risikostyring og ansvar
Bestyrelsesansvar er ikke symbolsk. Det indebærer juridiske, økonomiske og etiske forpligtelser. Professionelle medlemmer ved, hvad det kræver – og hvordan man handler rettidigt. - Attraktivitet over for investorer og partnere
En professionel bestyrelse er et signal til banker, investorer og kunder om, at virksomheden er moden og troværdig. Det kan være afgørende for kapitaltilførsel og vækst. - Mere kvalificeret sparring med direktionen
Direktionen skal kunne sparre med mennesker, der forstår forretningen – og som tør sige fra, når beslutninger er utilstrækkelige. Det kræver erfaring og uafhængighed. - Fremtidssikring
Mange danske virksomheder står over for generationsskifte, teknologisk omstilling eller markedsændringer. Her er en professionel bestyrelse en nøgle til stabilitet og transformation.
Hvordan tager man springet fra tantebestyrelse til professionel bestyrelse?
Der findes ingen hurtige genveje, men der findes en klar proces. Her er de vigtigste skridt, vi anbefaler:
1. Analyse af nuværende bestyrelsesniveau
Start med en ærlig vurdering: Har bestyrelsen de rette kompetencer? Er roller og ansvar klart definerede? Deltager medlemmerne aktivt – og tilfører de værdi?
2. Udarbejd en kompetenceprofil
Kortlæg, hvilke kompetencer jeres virksomhed har brug for i de kommende år. Det kunne være digitalisering, international skalering, ESG, rekruttering eller finansiel styring.
3. Tilfør uafhængige, eksterne medlemmer
Det er helt afgørende at bringe personer ind, der ikke er forbundet personligt med ledelsen. De tør stille de svære spørgsmål – og se virksomheden udefra.
4. Indfør mødestruktur og ansvarlighed
Professionelle bestyrelser arbejder med faste mødeplaner, dagsordener, pre-read-materialer og opfølgningsprocedurer. Der evalueres systematisk, og formandens rolle er aktiv og styrende.
5. Kompetenceudvikling og uddannelse
Alle medlemmer – nye som gamle – bør løbende opkvalificeres i bestyrelsesansvar, strategisk ledelse og aktuelle forretningsvilkår. Det er et lovligt ansvar – men også en ledelsesmæssig nødvendighed.
Hvor står din bestyrelse?
Hvis du er ejerleder, direktør eller formand i en mindre eller mellemstor virksomhed, kan det være udfordrende at tage det første skridt mod professionalisering. Det indebærer måske, at man skal sige farvel til loyale personer, der har stået en nær – men som ikke længere matcher virksomhedens behov.
Men det er også her, potentialet er størst. En professionel bestyrelse kan være den vigtigste investering, du gør i din virksomheds fremtid.
Hos Board Institute ved vi, hvordan man balancerer det personlige med det professionelle – og hvordan man bygger bro mellem nutidens struktur og fremtidens ambitioner. Hvis du vil blive klogere på det og meget mere, kan du læse mere om vores bestyrelsesuddannelse her.
Vi tror på, at danske virksomheder fortjener de bedste bestyrelser – og vi hjælper gerne dig og din virksomhed med at tage det næste skridt.
Skriv eller ring til os, vi svarer altid med glæde på alle spørgsmål og henvendelser; info@boardinstitute.dk – (+45) 31 31 00 10